Posmakuj Krosna!

Będąc w Krośnie, skierowałam swoje kroki do najodpowiedniejszej restauracji. Witajcie w „Posmakuj Krosno”!

Sałatka z awokado i łososiem - Posmakuj Krosno

Do Krosna warto wpaść chociaż na jeden dzień. W planie musi się znaleźć Centrum Dziedzictwa Szkła, krośnieńska starówka, dzwonnica przy Kościele Farnym, a także… restauracja Posmakuj Krosno. Zastanawiacie się pewnie, dlaczego?

Posmakuj Krosno – biznes rodzinny

Ile znacie biznesów rodzinnych, które rozwijają się regionalnie? Pewnie sporo. Ile z nich zachęciło członków rodziny do powrotu w rodzinne strony? Znacznie mniej. Posmakuj Krosno miało tę moc, a ja bardzo chwalę i popieram takie inicjatywy. „Kuchnia od zawsze była najważniejsza” – wspomina menadżerka Małgorzata Smerecka-Biś, która zgodziła się opowiedzieć nam trochę o lokalnym biznesie.

Herbatka z wkładką ;) - Posmakuj Krosno

A wszystko zaczęło się w… Warszawie. To tam powstała pierwsza restauracja rodziny – Posmakuj. To zupełnie inny rodzaj lokalu gastronomicznego niż jego filia w Krośnie. W stolicy powstała raczej duża jadalnia inaczej zwana restauracją pracowniczą, zaś w województwie podkarpackim, na rynku krośnieńskim otwarty został lokal nastawiony na klientów indywidualnych. Udało się. Restaurację Posmakuj Krosno odwiedzają głównie biznesmeni, turyści i rodziny zamieszkujące okolicę.

Posmakuj Krosno – sezonowość

Co można tam zjeść? To zaskoczyło mnie najbardziej. Menu w restauracji jest bardzo bogate i zmienia się sezonowo. Najbardziej  zdziwiło mnie, że można tam spróbować, np. polskich winniczków albo krewetek, ale tak naprawdę flagowymi daniami Posmakuj Krosno są policzki wołowe i pizza. Sezonowo podawany jest tam również stek z antrykotu. Menadżerka osobiście najbardziej lubi sałatkę z łososiem, ale podkreśla, że wszystko zależy od jej nastroju i tego na co ma ochotę danego dnia.

Krewetki w Posmakuj Krosno

Produkty, z których robione są dania, pochodzą z różnych źródeł. Dostawcy są w dużej mierze z regionu, chociaż zdarzają się również współpracownicy z Warszawy. Przykłady produktów dostarczanych restauracji to: pstrągi z Sieniawy, wędliny i mięsa z zakładu masarskiego w Dobrucowej czy piwa z browarów rzemieślniczych – Dukli czy Ursy.

Do produktów dodawane są często przyprawy, warzywa czy owoce z własnego ogrodu.

Najlepsza pizza w Krośnie

Posmakuj Krosno – główny cel

Restauracja została otwarta 7 lutego 2014 roku i już w 2015 roku została wyróżniona  w przewodniku kulinarnym Gault&Millau. Właścicielom zależy nie tylko na tym, żeby utrzymać sezonowość i wysoką jakość potraw, ale przede wszystkim stworzyć restaurację, do której chce się wracać. Czy im się to udało? Sami oceńcie. Ja być może wpadnę tam jeszcze kiedyś na pizzę i rybę :)

Czytaj także:

Polskie Szklane Zagłębie – Krosno

Restauracja Luizjana – Toruń

Suflet czekoladowy w Posmakuj Krosno Ciastko bezowe w Posmakuj Krosno

  • Agnieszka podrozyszczypta.pl

    Pizza brzmi mało regionalnie :-) Zapamiętam ten adres. Dania na zdjęciach wyglądają baaaardzo zachęcająco.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Pizza rzeczywiście nie jest regionalna, ale za to bardzo dobra 😉 Polecam gorąco i daj znać czy ci smakowało :)

  • http://evitravel.pl Evi

    To nie był dobry pomysł, by czytać tego posta przed obiadem, bo moja zupa pieczarkowa od pana kanapki nie brzmi już tak kusząco kiedy popatrzyłam na te wspaniałe smakowitości :) Szczególnie desery piękne!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Heh, dania od pana kanapki z reguły nie mogą się równać z tymi restauracyjnymi ;), ale masz rację, takie wpisy im nie pomagają 😉

  • http://kanoklik.wordpress.com/ kanoklik

    Nigdy nie byłam w Krośnie. Kiedyś muszę się tam wybrać. Zapamiętam to
    miejsce, mam nadzieję, że posiadają również bezmięsne dania :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Na pewno coś się znajdzie :) Daj znać czy ci smakowało po wizycie!

  • http://thiefoftheworld.wordpress.com/ Aleksandra Stromecka

    Krosno jest dla mnie tak bardzo nieznane, że aż musiałam upewnić się gdzie leży na mapie. Dobrze pamiętałam. Podobają mi się winniczki i chyba one najbardziej mnie zaintrygowały.

  • Kirdan

    Krosno kojarzy mi się jako jedyne zakorkowane miasto, kiedy jadę w Bieszczady. :) Zobaczymy, może kiedyś się zatrzymam, żeby przeczekać korki.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      O, to niezły pomysł. Może wtedy odczarujesz miasto :) Daj znać, czy eksperyment się udał :)

  • sekulada.com

    Matko bosa! Rozpusta i rozpasanie :) Zjadło by się wszystko! Oszaleć można z rozkoszy!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Heh, piękna reakcja na wpis, aż się uśmiechnęłam do siebie! Dzięki @@sekuladacom:disqus :)

  • http://www.pozornie-zalezna.blog.pl/ Zależna

    Wygląda dobrze! Krosna nie planuję, ale może kiedyś, w przyszłości. A no i bardzo się cieszę, że sezonowość rozgaszcza się w polskich restauracjach!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Ja też się cieszę. Nareszcie karty dań się zmieniają, dostosowują pod trendy, sezony, itd. Wiem, że to trudne dla niektórych restauracji, ale bardzo korzystne dla klientów, szczególnie tych wybredniejszych 😉

  • Pingback: Zamek Dubiecko – Cykl Gościnne Zabytki – PolskaPodróże od Kuchni()

  • Pingback: Wino & Talerzyki – nowy koncept restauracji – KrosnoPodróże od Kuchni()

  • http://jakchcetomoge.pl Michalina | jakchcetomoge.pl

    Aż głodna się zrobiłam! A ta pizza jakby się rozpływała!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Pizza jest fenomenalna :) Zachęcam do spróbowania!