Halka Restaurant – Warsaw

Halka to pomysł trzech architektów, dzięki czemu klienci tej restauracji, będą zarówno najedzeni, ale również zaspokojeni estetycznie. Pierwsze, co rzuca się w oczy po wejściu do Halki, to stół zrobiony z plastra drzewa, stojący naprzeciwko baru i kelnerzy z muszkami w kwiecisty deseń 😉

DSC02579

Zanim jednak znajdziecie się w środku, możecie trochę pobłądzić, ponieważ restauracja nie znajduje się bezpośrednio przy ulicy Puławskiej 43, alena końcu bloku o tym numerze. Można wypatrzeć ją z ulicy, o ile wie się, gdzie szukać. Wy już wiecie, więc bez problemu traficie na miejsce!

Halka serwuje dania kuchni polskiej, często w nowej odsłonie. Możecie tu zjeść wypiekaną na miejscu pajdę chleba z wątróbką i dodatkami (pyszna!), gęsinę i kaczkę (specjalność kuchni), ale również ryby i różne desery (polecam szczególnie Halkę na gór szczycie, czyli lody z bezą, bitą śmietaną i gorącą czekoladą!). Wielu klientów uzależnia się (my też ;)) od pasty z wątróbki kurzej  z dodatkiem whisky, która podawana jest jako, tzw. czekadełko.

DSC02591

Halka wyznaje zasadę: zastaw się, a postaw się, co w praktyce oznacza duże dania, a to lubimy najbardziej, prawda? Menu przygotowywane jest bez ulepszaczy, by klienci poczuli prawdziwy polski smak potraw. Chcemy, by goście przychodzili do Halki pobiesiadować, przyznaje menadżerka.

DSC02598

Restauracja Halka istnieje na gastronomicznym rynku Warszawy od 6 lat. W tym roku przeniosła się z ulicy Pańskiej na Puławską, do siedziby, w której wcześniej mieściły się restauracje Szeherezada i U Flika. Menadżerka przyznaje, że Halka nie bała się przeniesienia do nowego miejsca, ponieważ Pańska była samotna, a restauracja chciała wyjść do ludzi.

Zmiana siedziby to tylko część rewolucji jaką czeka Halka. W planach jest również sklepik ze specjałami, kawiarnia, a także duża sala, w której odbywać się będą przyjęcia firmowe, a także weselne.

Menadżerka poleca: Kaczkę i gęsinę.

DSC02568DSC02570DSC02572DSC02574DSC02577DSC02583DSC02592DSC02596DSC02600

  • http://www.the-ollie.com/ The Ollie

    Podczas wyjazdów jedzenie na pewno jest dla mnie ważnym elementem, nigdy jednak nie skupiałam się na nim tak mocno, a może powinnam, bo w końcu niektóre miejsca nadal we wspomnieniach bardziej pachną i smakują niż “wyglądają” :) Interesujący wpis kulinarny. Ciekawi mnie jednak, czy ta restauracja oferuje coś wegetariańskiego? – i nie mam na myśli sałatki “na odczep się” i deseru ;D

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Zapytam w restauracji, myślę, że coś wegetariańskiego się znajdzie :)

  • http://www.dalekoniedaleko.pl Ewa

    Jakoś nigdy nie zwracałam uwagi na restauracje reklamujące się jako z typową polską kuchnią, bo myślalam, że przecież mam to wszystko w domu. dopiero na Lanzarote znalazłam jedną, sprobowałam i odkryłam zupełnie nowy świat kulinarno-polski :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Często doceniamy naszą kuchnię dopiero po konfrontacji z innymi kuchniami. Smak polski jest jednym z najlepszych :) Też doeciłam niektóre potrawy polskie dopiero za granicą!

  • http://boliviainmyeyes.wordpress.com/ Bolivia ‘In My Eyes’

    No i nawet samowar maja!;)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Mają, ja się w nim zakochałam!

  • http://posttravelthoughts.wordpress.com/ Ewa Janisz

    deser do mnie trafia, ale reszta już niekoniecznie, bo ja wege jestem 😉

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Trzeba by było zapytać w restauracji czy przygotowują coś wege!

  • Aleksandra

    wszystko wygląda pysznie :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      I było pyszne :)

  • Restauracja Halka po polsku

    Witam, z opcji potraw wegetariański serwujemy niesamowite pierogi Pani Eli ze szpinakiem i sosem gorgonzola, poza tym domowe placki ziemniaczane z sosem z borowików, sałatę z jajami z serem kozim i zupełnie wegańską zupę z pieczonej papryki. A obecnie do połowy marca mamy zimowe menu , w którym jest pyszne pęczotto z serem Bursztyn i prawdziwkami. Także myślę, że wegetarianie, czy weganie też coś znajdą dla siebie. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Edyta Dawiskiba general manager