
Szał na pistacje trwa na dobre. Jeżeli chcielibyście spróbować najlepszych pistacjowych słodkości, warto poszukać u źródła. Zapraszam Was na Sycylię na pyszną, pistacjową ucztę.
Od kilku lat zajadamy się w Polsce pistacjowymi lodami. Słodkie bułki wypełnione pistacjowym nadzieniem, cukierki pistacjowe, pasty i kremy pistacjowe to norma w polskiej kuchni, zarówno tej domowej jak i restauracyjnej. I kiedy wydawało się, że pistacja osiągnęła już apogeum swojej popularności. Pojawiła się ONA – czekolada dubajska.
Czekolada z pistacjami – pistacjowe szaleństwo
Czekolada dubajska jeszcze bardziej wypromowała pistacjowe nadzienie na świecie, chociaż wydawało się, że nie jest to możliwe. Wszystko dzięki niezwykłemu połączeniu pistacjowego kremu z kataifi, czyli z ciastem filo pokrojonym w drobne niteczki i podsmażonym na patelni. Kataifi staje się chrupkie i to właśnie ten efekt: chrupanie i aksamitny krem w jednym zawładnęły całym światem.
Ale nie o czekoladzie dubajskiej jest ten artykuł, tylko o pistacjach i to nie byle jakich, bo z Sycylii.

Sycylijskie pistacje
Sycylia słynie z pistacji od bardzo dawna. Na wyspę sprowadzili je Arabowie w IX wieku, w niektórych źródłach podaje się dokładnie rok 827. Na Sycylii rosną one w kilku regionach, ale najsłynniejsze pochodzą z Bronte. Co wyróżnia właśnie te pistacje?
“Pistacchio verde di Bronte” – „Zielone pistacje z Bronte”
Pistacje z Bronte mają unikalny smak i wygląd dzięki temu, że rosną u podnóży Etny. Drzewka wyrastają na glebie wulkanicznej, a specyficzny klimat związany z obecnością aktywnego wulkanu sprawia, że ich smak jest wyjątkowy. Pistacje te zostały wyróżnione znakiem DOP (Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwą Pochodzenia) w czerwcu 2009 roku. Plantatorzy z Bronte starali się o to wyróżnienie przez 10 lat.
Mówi się, że pistacje te są „najbardziej pistacjowe” i pełne smaku, i rzeczywiście nawet laik smakowy powinien dostrzec różnicę. Zbiory pistacji odbywają się co dwa lata, w lata nieparzyste. Oznacza to, że właśnie w 2025 roku gdzieś w końcówce sierpnia lub początku września przyjedzie do Bronte wiele tysięcy (około 10 tys.) sezonowych pracowników, którzy ręcznie będą zbierać „zielone złoto” Sycylii.

Festiwal pistacji na Sycylii – październik w Bronte
Drugi taki najazd na Bronte ma miejsce w trakcie dorocznego Festiwalu Pistacji. Zwykle odbywa się on w październiku i to właśnie wtedy w regionie tłumnie pojawiają się turyści z całego świata. To nie byle okazja, ponieważ można wtedy spróbować właściwie wszystkich potraw na słodko i słono z pistacjami. Stragany pękają w szwach od pistacjowych słodkości, przekąsek, ale również można zamówić tam dania obiadowe, np. makarony z pistacjami.
Festiwal pistacji na Sycylii – wrzesień w Raffadali
Inne regiony również próbują rozsławić swoje pistacje. Od jakiegoś czasu również Raffadali ma swój Festiwal pistacji i chociaż festiwal jest dużo młodszy od tego w Bronte, historia pistacji z Raffadali jest dłuższa. Jeżeli wierzyć informacjom na ich stronie internetowej, pistacje, które wprowadzili Arabowie na Sycylię najpierw sadzone były w regionie Agrigento i Caltanissetta, a dopiero potem w Bronte.
Pistacje z Raffadali również zostały oznaczone znakiem DOP i miało to miejsce w marcu 2021 roku.

Słodycze sycylijskie z pistacjami
Warto spróbować słodyczy sycylijskich na bazie pistacji, szczególnie lodów, ale również innych typowo sycylijskich słodkości, np. cannoli, czyli włoskiego tradycyjnego ciastka w formie rurki, podawanego najczęściej z kremem z ricotty.
Do słodkich wypieków spróbujcie obowiązkowo kawy z kremem pistacjowym (dla podwójnych łasuchów) lub po prostu espresso, które przełamie słodkość słodyczy.

Moim ulubionym i sprawdzonym miejscem z pistacjowymi słodkościami jest Taormina i niewielki, ale bardzo popularny punkt ze wszystkim co pistacjowe, czyli Novè – Pistacchio per tradizione. Warto zajechać tam przed południem, ponieważ koło 17.00 zabrakło już ich słynnych lodów pistacjowych. Nie martwię się jednak, ponieważ zawsze jest to powód, żeby wrócić 🙂
Potrawy na słono – Sycylia na talerzu

Inne pistacjowe cuda to oczywiście makarony i pizzę z dodatkiem pistacji. Uwaga! Nie zawsze są one słodkie jak mogłoby się wydawać. Przyzwyczajeni jesteśmy w Polsce, że jeżeli do czegoś dodaje się pistacji to zwykle są to dania na słodko, ale na Sycylii możecie dostać również dania z pistacjami, które są bardzo wytrawne. Często łączy się tutaj pistacje z mozzarellą.
Na Sycylię dostaniesz się w bardzo łatwy sposób z Itaką 🙂
Czytaj także:
Gorące źródła – Cascate del Mulino – Toskania
Jeżeli spodobał ci się artykuł, polub go lub udostępnij! Zapraszam Cię również do śledzenia moich blogowych poczynań na Facebooku i Instagramie Uwielbiam kontakt z czytelnikami, więc śmiało pisz do mnie tutaj lub na adres: [email protected]
Źródła:
- https://www.pistacchiodiraffadali.com/
- https://www.bronteinsieme.it/4ec/pist_5dop.html
- https://sekretysycylii.pl/kuchnia/pistacje-z-bronte-zielony-skarb-etny/
- https://sagreautentiche.it/sagre/sagra-del-pistacchio-di-bronte/
- https://italiaecucina.com/festiwal-pistacji/
Artykuł powstał we współpracy z Itaką
