Restauracja Carska – Białowieża

Ponad sto lat temu car Mikołaj II przyjeżdżał do Białowieży na polowania. W poczekalni dworcowej, po której się przechadzał, znajduje się obecnie Restauracja Carska.

DSC06153

Dworzec kolejowy Białowieża Towarowa wybudowany został w 1903 roku. Po tym jak budynek przestał już pełnić swoją rolę, zaczął popadać w ruinę. Drewniany dworzec ocalał do naszych czasów, dzięki odważnemu kolejarzowi, który nie pozwolił zniszczyć go wandalom. Jego wysiłek nie poszedł na marne, ponieważ w 2003 roku dworzec, wraz z  przylegającym terenem, został zakupiony przez osoby prywatne.

100MSDCF4

Budynek dworcowy został całkowicie odnowiony, po czym powstała tu Restauracja Carska. Układ dworca został zachowany, więc każda sala ma swoją historię. Wystrój wnętrz nawiązuje do czasów, gdy przyjeżdżał tu car, zaś w tle słychać rosyjskie piosenki.

W menu znajdziecie dania kuchni polskiej i rosyjskiej. Na stołach króluje dziczyzna w różnej postaci, np. polędwiczka z dzika czy stek z sarny. Jeżeli będziecie mieć szczęście, to uda Wam się zjeść specjały z mięsem żubra! Warto skosztować rosyjskich pielmieni w wydaniu mięsnym i rybnym, i przepysznego jesiotra (prywatnie moje ulubione danie:)).

DSC06149

Smakosze będę mogli tu spróbować również rosyjskiego piwa Chamowniki i herbaty sprowadzanej z Rosji. Restauracja podaje wyjątkową kawę z mlekiem i miodem, w której się zakochałam! Do napojów warto zamówić deser, np. bezę z owocami albo lody waniliowe z gorącymi malinami. Muszę przyznać, że nie odważyłam się spróbować keksu lodowego z serem pleśniowym, ale może Wy będziecie odważniejsi?

Nie muszę nic więcej pisać… po prostu kuchnia, wystrój i jedzenie pomogą Wam przenieść się w carskie czasy….

Więcej informacji: http://www.carska.pl/

Byliście w Białowieży, a może planujecie wyjazd na weekend majowy? Lubicie dziczyznę? Podzielcie się swoimi przemyśleniami :)

Co jeszcze warto zobaczyć w Białowieży i okolicach?

Rezerwat Pokazowy Żubrów i Białowieski Park Narodowy

 DSC06060DSC06068DSC06069DSC06154DSC06141DSC06155DSC06072

  • Przemek Kocur

    Hm, aż ślinka cieknie – pięknie zdjęcia! Zwłaszcza ten jesiotr. Choć nie przepadam za rybami, to jesiotra w Restauracja Carskiej – koniecznie tak podanego jak na zdjęciach w tym wpisie – na pewno bym skonsumował. Może warto pomyśleć o Białowieży w weekend majowy?

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      :) To niezły plan, na pewno tam odpoczniesz i dobrze zjesz :) I dziękuję za komplement o zdjęciach!

  • Osmol

    A ja napiszę przewrotnie, że pal sześć jedzenie! :p Niesamowicie cieszy mnie, że przetrwał budynek dworca, że komuś się chciało, że uważał że warto. Są jeszcze na świecie pasjonaci, którzy robią coś, by zachować minione czasy.
    I tak widać stało się w tym przypadku. Najpierw ktoś, kto ocalił budynek przed wandalami, potem ktoś kto tchnął w niego ducha. Te wnętrza przenoszą w dawne czasy, dokładnie tak jak piszecie!
    A wisienką na torcie są tacy, którzy do restauracji przyjdą i pozwolą jej przetrwać.
    Dawka optymizmu? :)
    Chyba tak!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Bardzo mi się podoba Twój optymizm!!! :) Aż się uśmiechnęłam do siebie, gdy przeczytałam Twój komentarz :) Ten budynek miał wiele szczęścia, a ja miałam okazję poznać całą jego historię i obejrzeć zdjęcia. Jeszcze będzie cały oddzielny artykuł na ten temat. Pozdrawiam słonecznie, Marta

  • http://szymonpodroznik.pl/ simon

    No proszę Białowieża, muszę zawołać tutaj Librarian on the road, który mieszkał tam trzy lata i oceniał wszystkie okoliczne restauracje.
    A Carska wygląda rzeczywiście pięknie! :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      :) Będzie jeszcze artykuł o części hotelowej, bo jest równie ciekawa! Zachęcam do śledzenia bloga! :)

  • librarianontheroad

    Oczywiście LOTR był w Carskiej. Jeśli chodzi o jedzenie to jest pierwsza liga i konkurować z Carska pod względem poziomu serwowanych potraw może tylko „Stoczek”. Natomiast niestety ceny w Carskiej nie są na bibliotekarska kieszeń. Jeśli mógłbym polecać coś niedrogiego a jednocześnie smacznego to wskazałbym na „Leśny dworek” w Hajnówce.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      O, no to następnym razem odwiedzę Leśny Dworek :) Dzięki za polecenie!

  • http://przedsiebieblog.pl/ Sebaprzedsiebieblog.pl

    Ciekaw jestem jak smakuje taki żubr! :) Świetny budynek dworca, fajnie że ktoś zadbał o niego :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Niestety, nie załapałam się na sezon na niego, ale ponoć jest bardzo charakterystyczny i nie każdemu smakuje :)

  • Pingback: Restauracja Carska i apartamenty – Cykl Gościnne ZabytkiPodróże od Kuchni()

  • http://sisters92.pl Paulina Kwiatkowska

    Jestem całkowicie zakochana w tym miejscu. Muszę je odwiedzić.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Koniecznie! To miejsce ma niesamowity klimat :)

  • Pingback: Zapoznaj mnie ze swoją kuchnią regionalną - wyniki konkursuPodróże od Kuchni()

  • Pingback: TOP 10 atrakcji Podlasia – Podróże od kuchniPodróże od Kuchni()