Pałac Pacółtowo – Cykl Gościnne Zabytki – Polska

Pałac Pacółtowo to magiczne miejsce. Tam poczułam po raz pierwszy od bardzo dawna, że nic nie muszę…

DSC05921

Przy pisaniu tego artykułu towarzyszy mi muzyka poważna ze strony internetowej hotelu. Te same utwory były odtwarzane codziennie w holu Pałacu Pacółtowo w czasie mojego pobytu, a teraz pomagają mi w odtworzeniu odczuć z tamtego weekendu.

Przede wszystkim Pałac oferuje gościom spokój, więc nadaje się idealnie na wyjazd we dwoje. Wieś Pacółtowo położona jest daleko od wielkich miast. Najbliżej niej znajduje się Grunwald, do którego można dostać się samochodem w około 20 minut. Oznacza to, że pałac usytuowany jest pośród zieleni i pól, a gdzie okiem nie sięgnąć zobaczycie horyzont. Rzadki widok, gdy żyje się w mieście.

DSC_4994

W Pałacu Pacółtowo można wypocząć. Służy temu nie tylko usytuowanie, ale również atrakcje, które czekają na gości. Przede wszystkim znajduje się tu największy w Polsce ośrodek jeździecki. Miłośnicy koni odnajdą się tu znakomicie, a goście, którzy preferują inną rozrywkę, mogą spędzić czas w SPA, skorzystać z basenów hotelowych (basen letni – 25 m – usytuowany za głównym pałacem i mały basen kryty mieszczący się w środku pałacu) lub pójść na dłuuuugi spacer, tak jak robiliśmy to my.

DSC05976

W hotelu odnajdą się również miłośnicy jedzenia! Restauracja pałacowa otwarta jest dla wszystkich turystów, nie tylko klientów hotelu. Podawane są w niej bardzo smaczne śniadania, a także pyszne obiady i desery. Niektórzy przyjeżdżają lub przylatują (hotel posiada lotnisko dla samolotów lekkich!) do Pałacu Pacółtowo tylko, by zjeść sernik upieczony z sera mascarpone, który jest specjalnością pałacowej kuchni.

DSC05993

Historia majątku Pacółtowo sięga XIV wieku, kiedy nadania ziemskie otrzymali tu Prusowie. Ziemia przeszła następnie, w kolejności, w ręce rodów: von Eppingen, von Petzdorf oraz von Wernsdorf. Pałac powstał dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku, gdy majątek zakupiony został przez Ahasverusa von Brandta. Powiększył on Pacółtowo do 600 ha. Od lat 30. XIX wieku dzieło jego było kontynuowane przez członków rodziny Volprecht, która zarządzała Pacółtowem aż do końca II wojny światowej.

DSC_1654

Po 1945 roku budynek pałacowy stał się własnością państwa. Była tu siedziba Państwowego Gospodarstwa Rolnego i mieszkania pracownicze. W 2000 roku majątek zakupiony został przez spółkę prywatną Baltic Investment, która zapoczątkowała w Pacółtowie hodowlę bydła francuskich ras Charolaise i Limousine. W 2008 roku gospodarstwo ponownie przeszło w ręce nowych właścicieli i zostało powiększone do 1000 ha. Hodowla bydła jest kontynuowana, więc w pałacowej restauracji można zjeść, np. steki z wołowiny lub pierogi z mięsem z tych krów.

DSC05992

Obecna właścicielka pałacu – Teresa Mielechow – w taki sposób opisuje początek swojej przygody z Pałacem: „Cała wieś to skansen starej pruskiej architektury. Tutaj wszystko jest bez mała tak, jak było sto lat temu. Miejsce jakich mało przede wszystkim ze względu na walory otwartej przestrzeni i nieskażonego powietrza. To miejsce właśnie zostało zakupione, a pałac był jakby przypadkiem na centralnym wzgórzu 1000 hektarów łąk i pół. Należało go wyremontować, ponieważ nie nadawał się do zamieszkania. Już w trakcie remontu zorientowałam się, że czasami ktoś zabłąkany w te okolice zagląda, interesuje się co tu było, co będzie. Tak powstał pomysł, aby nie zamykać pałacu, aby udostępnić go dla ludzi.”

I tak się stało. Na szczęście. 

Więcej informacji: http://www.palacpacoltowo.com/

Poznaj inne Gościnne Zabytki:

Pałac Wojanów
Pałac Alexandrów

Nocowałeś w Pałacu Pacółtowo, a może chciałbyś dowiedzieć się więcej o hotelu? Zostaw po sobie komentarz. Odpowiem na niego na pewno!

DSC05930DSC06041DSC05925DSC05974DSC05995DSC06018DSC06027DSC06046

  • Piotrek

    Wow! Basen wygląda kapitalnie, jakby znajdował się w piwnicy na wina :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      :) piękny, tylko trochę zimna woda, ale można się przyzwyczaić

  • Zuza (www.zuinasia.com)

    Jedzenie wygląda fenomenalnie! Świetny koncept z własną hodowlą krów i wykorzystaniem ich w kuchni, to się dopiero nazywa lokalne gotowanie!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Tak, to prawda. Restauracja korzysta z wielu własnych produktów, a także lokalnych wyrobów. A co do jedzenia, to smakuje tak jak wygląda na zdjęciach i to jest w tym wszystkim najlepsze :)

  • malaiduzywpodrozy

    Basen wygląda nieziemsko! Jak zalany korytarz. Szkoda, że wiele podobnych miejsc niszczeje i nikt się nimi nie interesuje… Takie pałacyki i dworki mają niepowtarzalny klimat.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Na szczęście jest dużo tych odnowionych miejsc! Jestem w trakcie ich odkrywania :)

      • Gastronautka.pl

        basen jest malutki ale uroczy. jednak korzystanie w więcej niż 2-3 osoby będzie niekomfortowe

  • Tomek EN

    Moja kumpela właśnie szukała miejsca na wesele? Organizują też? Z takim żarciem to na pewno można zrobić wrażenie na gościach.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Przekazałam zapytanie menadżerce hotelu. Jak dostanę odpowiedz, to napiszę :)

  • Łukasz | Kartka z Podróży

    Czy to jest reklama? Jeżeli nie, to chyba warto się z nimi skontaktować odnośnie wynagrodzenia za marketing wirusowy.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Każdy artykuł jest formą reklamy, ale cykl Gościnne Zabytki służy przede wszystkim zapoznaniu Polaków, ale również obcokrajowców z tego typu miejscami i ich historią. Dla mnie wynagrodzeniem jest pobyt w takim miejscu :)

  • Magdalena Bodnari

    Wygląda całkiem miło.

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      :) to najmilszy hotel na świecie :)

  • Joanna Kwapis

    Spędziliśmy wspaniałe 2 dni w Pacółtowie i gorąco polecamy:) Mimo, że byliśmy w październiku nie sposób było się nudzić. A jedzenie pyszne i naprawdę nie drogie jak na tak piękne miejsce:)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Ceny rzeczywiście są dla każdego, a to się rzadko zdarza w restauracjach hotelowych. Zapraszam do zapoznania się z innymi Gościnnymi Zabytkami i pozdrawiam, Marta

  • http://www.theordinaryblonde.com/ The Ordinary Blonde

    Samolotu nie mam, więc nie mam jak podlecieć na sernik (czy inne przysmaki, które tu widzę!), ale samochodem podjadę z chęcią :)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      I to bardzo dobry wybór! Jak będę w tamtych okolicach, to również odwiedzę hotelową restaurację :)

  • Traveling Rockhopper

    Ciekawe miejsce!

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      Bardzo i można się zrelaksować jednocześnie :)

  • Renata

    Piękne miejsce, ten Pałac Pacółtowo i piękne zdjęcia. Trzeba koniecznie się tam wybrać. Trzeba mięć wenę, żeby z takiego miejsca zrobić tak zachwycający zakątek. Jedzenie tez wygląda smakowicie.:)

    • http://podrozeodkuchni.pl/ Marta

      :) Dziękuję! Co do miejsca, to wszystko się zgadza – trzeba się tam wybrać, dobrze zjeść i zachwycić :)

  • Pingback: Restauracja Carska i apartamenty – Cykl Gościnne ZabytkiPodróże od Kuchni()