Wydaje się wam, że wiecie wszystko o owocach? Idę o zakład, że większość informacji poniżej będzie dla was nowa.
Czy ktoś z was próbował już pineberry? – Co to? – zapytacie. Tłumacząc dosłownie grę słów z języka angielskiego to ananasotruskawka 🙂 (pineapple – ananas + strawberry – truskawka = pineberry). Owoc ten wyglądem przypomina tradycyjne truskawki, którym ktoś odwrócił kolory. Pineberry jest koloru białego i pokryta jest czerwonymi ziarenkami, a smakuje jak ananas! Słodka, bardzo odporna na choroby uprawa, cieszy się coraz większą popularnością na świecie.
Jej premiera miała miejsce 1 kwietnia 2010 roku w Anglii (choć podawana jest również informacja o kwietniu 2009 roku w Niemczech). Media uznały jednak, że to primaaprilisowy żart. Dopiero po czasie zainteresowano się na poważnie pineberry. Należy jednak podkreślić, że nie jest to nowy owoc, ponieważ białe truskawki znane były dużo wcześniej w Ameryce Południowej (uważane są za najstarszą odmianę tych owoców). O mały włos, a nigdy nie moglibyśmy spróbować pineberries, ponieważ jeszcze w 2003 roku były one odmianą wymierającą. Na szczęście zostały odratowane przez Holendrów i niedługo, być może, będą królować na stołach w Polsce.
Uwaga: Pineberries smakują najlepiej, gdy są białe, a ich nasiona krwistoczerwone.